Choose language

Onze voorkeur voor publieke cloudarchitectuur uitgelegd

Visma Connect gelooft in de kracht van de publieke cloud.

Bij Visma Connect gebruiken we steevast gebruik van best-in-class technologie. Onze reis begon ooit met virtualisatie, waarna we de overstap maakten naar de private cloud en later de publieke cloud. Deze strategische verschuiving is van cruciaal belang geweest voor de ontwikkeling van ons bedrijf en de innovatieve oplossingen die we vandaag de dag bieden. We geloven stellig in de voordelen van de publieke cloud voor onze klanten. In ons blogartikel Cloudwatervrees overwinnen: de overstap naar de publieke cloud zetten we de belangrijkste redenen om publieke cloud te gebruiken uiteen. In dit artikel gaan we dieper in op de technische achtergronden van de publieke cloud.

In deze blog

Lees hieronder verder 👇

unpacking our preference for public cloud architectureGedeelde verantwoordelijkheid voor veiligheid en verbeterde bescherming 

In een publieke cloudomgeving is veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid. Providers van clouddiensten beheren de veiligheid van de onderliggende infrastructuur, waarvoor ze gebruik maken van schaalvoordelen. Op de publieke cloud draaien miljoenen servers, waar ook zeer gevoelige gegevens verwerkt worden. Providers investeren daarom flink in veiligheidsmaatregelen, de kosten hiervan worden gedragen door hun grote klantenkring, waardoor het aanzienlijk betaalbaarder is dan investeringen van individuele klanten.

De Visma Groep, onlangs nog bekroond met de titel #1 Cloud Computing Company of 2024, erkent de verantwoordelijkheid van gebruikers van de publieke cloud om hun systemen te beveiligen. Daarom maken we bij Visma Connect, als één van de dochterondernemingen van de Visma Groep, gebruik van het "Visma Cloud Delivery Model" (VCDM). VCDM is een methodologie voor het veilig en efficiënt draaien van software op de publieke cloud. De nadruk wordt hierbij gelegd op beveiliging, naleving van wet- en regelgeving en continuous deployment. Gebruik van VCDM borgt de veiligheid van onze systemen, ze voldoen hierdoor automatisch aan de eisen voor certificeringen zoals ISO27001 en ISAE 3402 Type II, waarvoor extra externe audits overbodig zijn.

Regie op data & naleving van de AVG

In de wereld van softwareontwikkeling wordt steeds meer aandacht geschonken aan regie op data, wat de nadruk legt op het recht van een persoon of organisatie om diens eigen gegevens te beheren en te onderhouden. Dit wordt ondersteund door regelgevende initiatieven op Europees niveau waarbij gegevensbeheer verschuift van een 'push' naar een 'pull' model. Wanneer gegevens naar andere systemen worden 'gepusht', worden er vaak onnodige kopieën van deze gegevens gemaakt. 

In de toekomst zal de eigenaar van de gegevens het recht hebben om:

  • Te eisen dat de meest recente versie van zijn gegevens wordt gebruikt.
  • Andere partijen te machtigen tot zijn gegevens of dit in te trekken.
  • Onjuistheden in zijn gegevens te (laten) rectificeren.

Deze veranderingen komen tegemoet aan zorgen met betrekking tot gegevensverwerking in de publieke cloud. Systemen die zijn gebouwd op een publieke cloudomgeving kunnen prima voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door te kiezen waar gegevens worden opgeslagen en hoe deze worden verwerkt.

Om te voldoen aan VCDM dienen gegevens binnen de EU en de EER te worden opgeslagen en moet worden voldaan aan strenge regels m.b.t. gegevensbescherming op basis van de AVG. Visma Connect maakt daarom gebruik van Europese datacenters en volgt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gegevenswet- en regelgeving op de voet bij het ontwikkelen en upgraden van onze softwarearchitectuur.

Vendor lock-in vermijden

Veel organisaties zijn bang om afhankelijk te worden van één specifiek platform of softwareoplossing. Containerisatie heeft een groot deel van het softwarelandschap gestandaardiseerd. Dit heeft geleid tot meer flexibiliteit en heeft het eenvoudiger gemaakt om van de ene naar de andere provider te migreren. Proactief hiermee omgaan kan dit proces verder vergemakkelijken. Zo ondersteunt AWS DocumentDB bijvoorbeeld een subset van functionaliteiten van MongoDB. Hierdoor kun je beginnen met DocumentDB zonder je zorgen te hoeven maken over een dure migratie als je later besluit over te stappen naar MongoDB. Daarom denken we bij Visma Connect altijd na over exitstrategieën. We kijken proactief naar mogelijke alternatieven voor elk component dat we gebruiken en garanderen hiermee jouw flexibiliteit en keuzevrijheid op de lange termijn.

Managed services

Publieke cloudplatforms bieden een groot aantal vooraf geïnstalleerde, kant-en-klare managed services die ontwikkeling en implementatie vereenvoudigen. Het gebruik van managed services heeft de volgende voordelen:

  • Snellere implementatie - Met behulp van managed services is het niet meer nodig om eerst middlewarecomponenten te installeren en configureren alvorens je kunt beginnen aan de applicatielaag. Dit zorgt voor aanzienlijk snellere ontwikkeling en een kortere time-to-market. 

  • Lagere kosten - Services zoals objectopslag zijn geëvolueerd van een los te installeren product naar een direct beschikbare standaardvoorziening. Qua kosten betaal je alleen voor wat je gebruikt.

  • Klantgericht - Het gebruik van deze services maakt het makkelijker om direct te focussen op de functionaliteit voor de klant en snel bij te sturen als deze niet aan hun behoeften voldoet.

  • Minder tijd besteed aan onderhoud - Omdat managed services beheerd worden, hoef jij geen tijd te besteden aan het patchen en bijwerken ervan. Dit zorgt voor lagere operationele kosten terwijl de continuïteit geborgd is.

Illustration_Public Cloud Scale02Serverless technologie

Serverless technologie is ideaal voor applicaties met wisselende volumes. Wanneer je systeem weinig verkeer ontvangt, kan het goedkoper zijn om serverless technologie te gebruiken dan een server die 24/7 draait. In tegenstelling tot traditionele servers zijn serverless diensten on-demand beschikbaar. Ze zijn geoptimaliseerd om snel op te starten en kunnen indien nodig worden opgeschaald om miljoenen verzoeken te verwerken.

Sommige AWS-services zijn zowel serverless als niet-serverless beschikbaar. Dit is belangrijk omdat er, naarmate volumes groeien, mogelijk een omslagpunt wordt bereikt waarop serverless technologieën niet langer voordeliger zijn en het gebruik van traditionele servers op een container platform goedkoper wordt en dat er overgestapt kan worden zonder een ingrijpende migratie.

Flexibel op- en afschalen

Publieke en private cloudomgevingen bieden allebei flexibele schaalbaarheid, maar de publieke cloud heeft hierbij een belangrijk voordeel. Publieke cloudproviders bieden een uitgebreider aanbod aan services en geautomatiseerde functies die het eenvoudiger maken om op- of af te schalen. Hierdoor is het niet langer nodig om gebruik te maken van vooraf bepaalde vaste capaciteit op basis van het piekgebruik. Services worden automatisch op- en afgeschaald al naar gelang de load. Dit levert twee belangrijke voordelen op voor jouw organisatie:

  • Lagere kosten: Je betaalt enkel voor wat je gebruikt en vermijdt hiermee dat het te groot geschaald wordt, iets wat vaak voorkomt in een private cloudomgeving. 

  • Lagere uitstoot: De flexibele schaalbaarheid draagt bij aan het verminderen van jouw CO2-uitstoot.

Groenere oplossing

Vergeleken met traditionele datacenters bieden native clouddiensten een aanzienlijk efficiënter servergebruik. Dit leidt tot een lager energieverbruik en verminderde CO2-uitstoot. Publieke cloudproviders lopen tevens voorop op het gebied van duurzaamheid. Grote providers hebben ambitieuze doelen gesteld in lijn met het Verdrag van Parijs en streven ernaar om CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief te opereren. Zo wil Google bijvoorbeeld al vóór 2030 haar datacenters op hernieuwbare bronnen laten draaien. 

Shaping the future met de publieke cloudtechnologie

De publieke cloud biedt allerlei voordelen voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Van automatische updates en kostenefficiëntie tot verbeterde beveiliging en schaalbaarheid; dankzij ontwikkelingen van publieke cloudomgevingen zijn deze voordelen bereikbaar voor een grotere groep organisaties. Bij Visma Connect blijven we ons richten op: ‘Shaping the future of society through technology’. De publieke cloud vormt hierbij een belangrijk hulpmiddel. Ben je benieuwd hoe de publieke cloud jouw organisatie kan transformeren? 

Neem gerust contact op

Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze experts horen graag van je en willen je helpen om je zakelijke leven gemakkelijker te maken.

Neem contact op





Related blog posts