Data is de ruggengraat van moderne bedrijven. IT-beslissers staan voor de uitdaging om deze data effectief te benutten, terwijl wetgeving en technologie het speelveld blijven veranderen. Hoewel nieuwe wetgeving bedoeld is om veilige en efficiënte data-uitwisseling te stimuleren, ervaren veel organisaties dit als een extra last in plaats van een kans. In deze blog lees je hoe je als organisatie deze obstakels kunt overwinnen en kansen rondom data-uitwisseling kunt benutten.
Veel organisaties richten zich op kortetermijnplanning, waardoor ze het strategische potentieel van data-uitwisseling over het hoofd zien, blijkt uit het Data Sharing Report. Ze wachten met investeren in datastructuren omdat ze directe resultaten missen. Toch is langetermijnstrategie essentieel voor concurrentievoordeel. Door vandaag te investeren in solide data-vinfrastructuur, kan een bedrijf efficiënter werken en sneller anticiperen op toekomstige veranderingen.
Veel IT-beslissers worstelen met de paradox van datawetgeving: wordt data-uitwisseling gezien als een last of als een kans? Uit onderzoek dat gepubliceerd is in het Data Sharing Report blijkt dat maar liefst 52% van de bedrijven de verplichtingen vooral vrezen.
Het naleven van wetgeving rondom data-uitwisseling kan juist een enorme kans bieden: bedrijven die actief inspelen op data wetgeving, kunnen efficiënter werken en processen automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan automatische compliance-checks en geautomatiseerde rapportage-stromen die tijd en kosten besparen.
Organisaties moeten de wetgeving dus niet als obstakel, maar als katalysator voor innovatie beschouwen. Als je databeschikbaarheid en -betrouwbaarheid op orde is, bieden bijvoorbeeld AI-oplossingen mogelijkheden voor betere analyses, beeld- en besluitvorming.
Organisaties zijn soms nog voorzichtig in het uitwisselen van data, vaak omdat ze bang zijn waardevolle inzichten of concurrentievoordeel te verliezen. Dat kan een gevoel van controleverlies geven. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat bij data-uitwisseling de baten niet altijd vallen daar waar de lasten worden gedragen.
Een veelgehoorde vraag: "Waarom zouden wij investeren in data-uitwisseling als de voordelen vooral naar andere partijen gaan?" Dit wordt ook wel de business case asymmetrie genoemd, een situatie waarin de kosten van data-uitwisseling bij één partij liggen, terwijl de voordelen voornamelijk bij een andere partij terechtkomen. Dit kan organisaties terughoudend maken om te investeren in data-uitwisseling.
Volgens experts biedt een Europees commons-model voor data hier een oplossing, door een gedeelde infrastructuur te creëren waarin meerdere partijen gezamenlijk profiteren van data-uitwisseling. Dit model bevordert schaalvoordelen, betere samenwerking en innovatie over sectoren heen.
Een groot pijnpunt in data-uitwisseling is het gebrek aan stroomlijning. Door verschillen in datacontext sluiten bedrijfsprocessen van organisaties niet goed op elkaar aan, wat leidt tot inefficiëntie. Een concreet voorbeeld is het digitaal oprichten van een onderneming in Nederland. Hoewel bepaalde stappen, zoals het online registreren van een domeinnaam en het aanvragen van een btw-nummer, al gedigitaliseerd zijn, vereist de inschrijving bij de Kamer van Koophandel nog steeds een fysieke handeling. Dit komt door verouderde systemen en regelgeving die een volledig digitale oprichting belemmeren. Door data-uitwisseling efficiënt in te richten en processen op elkaar af te stemmen, kunnen bedrijven deze bottlenecks aanpakken en de gebruikerservaring verbeteren. Je kunt data binnen de ketens meer stroomlijnen met behulp van:
Data-uitwisseling is niet alleen in sommige gevallen verplicht, maar een strategische kans voor bedrijven om te groeien, te automatiseren en te innoveren. Voorzichtigheid en een gevoel van controleverlies kunnen worden gezien als obstakels, maar door gebruik te maken van bewezen technologie en slimme samenwerkingen kunnen bedrijven deze uitdagingen overwinnen. Dit kan jij als IT-belisser doen voor jouw organisatie:
Door nu de juiste stappen te zetten, kunnen bedrijven voorop lopen in een datagedreven toekomst, zich houden aan wetgeving, maar ook een strategisch voordeel behalen. Data-uitwisseling is de sleutel tot innovatie, maar het begint met de juiste mindset.