Een op de drie Nederlandse organisaties heeft geen grip op gegevensuitwisseling
41 procent vreest voor datalek bij gegevensuitwisseling met andere organisaties
Rijswijk – Bij maar liefst 33 procent van de Nederlandse organisaties is er een gebrek aan controle op hoe gegevens gedeeld worden. Dit blijkt uit onderzoek van SureSync, een bedrijf van Visma dat gespecialiseerd is in veilige en gestructureerde gegevensuitwisseling, dat is uitgevoerd onder ruim 330 leidinggevenden binnen Nederlandse organisaties. Daarnaast heeft slechts zes procent van de organisaties gegevensuitwisseling volledig geautomatiseerd. Doordat veel organisaties nog handmatig data delen en geen controles uitvoeren, is de kans op fouten groter en daarmee ook het risico op een datalek. Een datalek kan verstrekkende negatieve gevolgen hebben voor een organisatie, zowel op operationeel, juridisch als reputatievlak.
Gemak boven veiligheid
Het risico op fouten blijft niet onopgemerkt: twee op de vijf leidinggevenden binnen Nederlandse organisaties (41%) vreest voor een datalek bij het uitwisselen van gegevens met andere organisaties. Ondanks deze zorg gaat binnen één op de drie organisaties gemak boven veiligheid. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waarom dit, in veel gevallen, niet wordt aangepakt. Zo geeft 34 procent van de leidinggevenden aan dat er te weinig mankracht is om dit goed te organiseren, terwijl 27 procent wijst op een gebrek aan tijd.
Hoofdpijndossier
Er is dus nog werk aan de winkel als het gaat om veilige gegevensuitwisseling met andere organisaties. Meer dan een derde van de leidinggevenden (38%) beschouwt het delen van data dan ook als een hoofdpijndossier voor hun organisatie. Toch zijn er wel plannen om de situatie te verbeteren. Zo heeft een kwart van de organisaties (24%) het doel om binnen drie jaar de gegevensuitwisseling volledig te automatiseren.
Sander Odijk, Managing Director van SureSync: “We zien dat veel organisaties worstelen met het verder professionaliseren van een gestructureerde uitwisseling van hun gegevens. Nu cyberdreigingen toenemen en de Europese wetgeving verder aanscherpt, is het belangrijk dat organisaties grip krijgen op gegevensuitwisseling. Veilig en gestructureerde gegevensuitwisseling hoeft niet ingewikkeld te zijn. Organisaties die hier nog niet mee bezig zijn, moeten in actie komen. Denk aan het opstellen van richtlijnen voor medewerkers, bewustwording creëren van de gevolgen en gebruikmaken van de juiste oplossingen. Zo krijgen zij grip op gegevensuitwisseling en is dit niet langer een hoofdpijndossier.